Magasított ökológiai dombágyás

Bio Gyömbér magasított dombágyás

A biokertek intenzív termelő berendezése

Immár 6 éve építjük saját fejlesztésű magasított ökológiai dombágyásainkat. Nagyon sok tapasztalatot gyűjtöttünk velük kapcsolatban és egyre növekszik az érdeklődés. Ez egy zöldségtermesztő berendezés, amelyben ötvöztünk egy modern kertépítészeti építményt a legintenzívebb biokertészeti technológiával.

A Dombágyás Célja:

Az első megközelítés az volt, hogy az élő növényi enzimeket szerettük volna elérhetővé tenni a beteg, vagy egészségüket féltő embereknek. Ez csak vegyszermentesen termelt frissen szedett, nyersen fogyasztott zöldségekből nyerhető és gyógyító, egészségmegőrző hatása van. Második fontos cél a városi  kertek szennyezéseiből következő méregterhelés minimalizálása volt, a harmadik pedig a kis helyen sok zöldséget, kevés munkával  kívánság. Időközben felmerült még a költségminimalizálás, illetve estenként a magasabb esztétikai igények. Megpróbáltunk eleget tenni minden kérésnek, így a lehetőségek széles palettáját kínáljuk már.

Bio Gyömbér magasított dombágyás

A Dombágyás Felépítése:

Az ágyás alapját a klasszikus német ökológiai dombágyás alkotja, amely a biokertészet legintenzívebb termelési formája. Ennek az a hátránya, hogy a magyar klímában előforduló légköri aszályban leáll benne a biológiai bomlás, így a működése is leáll. Másik, hogy domb formája miatt nem lehet öntözni, mert erodálódik, azaz lemosódik róla a termőréteg. Mi körbevettük egy magaságyás kerettel, ezzel a következő pozitívumokat értük el: ülve gondozható, jó tájolással a szélső sorok a nap egy részében árnyékba kerülnek, így nyáron is termelhetők érzékeny levélzöldségek (pl.: saláták). Fontos még, hogy megtartja a formáját és egy filléres fátyolfóliával takarható, azaz télen is termőképes marad. További specialitás a direkt erre gyártott belső öntözőrendszer, amely rendkívül víztakarékos és nem erodálja a talajfelszínt. Nagyon egyszerű a kezelése, mert egy nyomásszabályozó beépítése miatt bármilyen slagról egyszerűen üzemeltethető, csak 1,5 bar nyomást kell elérnie. Ez hűti is a növényeket a nyári melegben. Az egész „motorja” egy belső szerves anyag mag, amelyet különböző növényi hulladékok meghatározott rétegezésével építünk meg és beoltjuk egy általunk kifejlesztett mikrobális anyaggal, amelyben speciális baktériumok és gombák gondoskodnak a növények természetes tápanyagellátásáról. Közben a bomlás termelte hő jelentősen kitolja a termesztési időt. Ez a mag alkalmas arra is, hogy a növényeket nem engedi felszívni az eredeti talaj esetleg mérgező szennyező anyagait. Az első betelepítést mi végezzük az ökológiai növénytársítás szabályai szerint a megbízó által kiválasztott vegyszermentes magokból, palántákból.

Bio Gyömbér magasított dombágyás

Kiknek ajánljuk a Bio-Gyömbér magasított ökológia dombágyásainkat?

Akiknél nélkülözhetetlennek tartom, azok a daganatos betegek és az allergiások. Valójában nekik fejlesztettük ki. Akinél biztonságosnak és hasznosnak tartom, azok a szennyezett városi talajon zöldséget termelő hobbikertészek, akik általában helyhiánnyal is küzdenek. Akinél kényelmesnek tartom, azok az elfoglalt dolgozó emberek, vagy kisgyerekes anyukák, mert ebben kevés munkával, nagyon sok zöldség termelhető. Egy 5 méteres ágyás 2 főnek 10 hónapig biztosítja a reggeli-vacsora frissfogyasztású zöldség igényét. Érdekes lehet még a mozgássérülteknek, gerincbetegeknek, kismamáknak, hiszen kényelmesen, ülve művelhető. Külön igény lehet a díszkertek büszke tulajdonosainál az esztétika, ezt az ágyást ugyanis bármilyen anyagból készült keretbe be tudjuk építeni, így egy extra díszkerttel is harmonizál, a beültetése pedig színes zöldségek szimmetrikus beiktatásával kifejezetten üde színfoltot biztosít az egészséges zöldség mellett.

Az ágyás méretét 15 méterig lehet, 10 méterig célszerű növelni.

A velünk szerződéses viszonyban építő kertészeti vállalkozásokkal külön kell megállapodni az építésről, de ott is én megyek ki és végzem a speciális munkarészeket, valamint a szaktanácsadást. A tervezéshez telefonos és e-mailes kapcsolat szükséges, ahol pontosítjuk a feltételeket és mért adatok, valamint fotók alapján ingyenesen tervezzük meg az ágyást.

Székely Gyöngyvér

e-mail: gyongyver@agrotipp2000.hu

Telefon: 70-63-73-883