A gyepek tavaszi kezelése

okogyep

 

 

Az ökológiai gyep

 

Biogazdaként alapvetően  két különböző típusú gyepről beszélhetünk. Számunkra az első az ún. ökológiai gyep. Ennek a hétköznapi életben inkább virágos rét lehetne a neve. Főként gyümölcsösök, szőlők alá szoktuk telepíteni, vagy olyan helyekre, amelyeket másra hosszabb ideig nem akarunk hasznosítani. Ez a legkitűnőbb takarónövény. Folyton változó ökoszisztémát alakítunk ki keverékek felülvetésével. Ennek a telepítési időszaka elmúlt, mert nem öntözött növényállományról van szó. Betegségei tulajdonképpen nincsenek, mert mindenhez alkalmazkodik. A tápanyagot saját magának megtermeli, öntözni nem kell, az évi 2-4 kaszáláson kívül más feladat nincs is vele.

 

Az intenzív pázsit

pazsit

Nem mondhatjuk el ugyanezt a mindenhol gyepként emlegetett, intenzív monokultúrás pázsitokról.

Sajnálatos módon a mai kertépítők, karbantartók nem tudják elképzelni sem ezt a kategóriát brutális növényvédő szerek és műtrágyák nélkül.

A monokultúrás növénytermesztés valóban sokkal érzékenyebb mindenre, ahogy azt a nagyüzemekben is látjuk. Ez azonban nem jelenti azt, hogy biológiai módszerekkel nem védhető, vagy táplálható.

Ma már a pázsitok problémáira sokszor hatékonyabbak egyes bio készítmények, mint mesterséges, mérgező megoldások.

 

Kezdjük a nehézségekkel. Nem létezik bio gyomirtó szer. Ez telepítésnél hosszú ideig tartó, többszöri mechanikai gyomirtást jelent, később pedig kézi acatolóval történő gyomtalanítást.

Tápanyagok bio készítményekkel, intenzíven

tragya

A műtrágyák helyett már telepítésnél is ezerszer jobb hatású a komposztált trágyák alá dolgozása. A jó talajszerkezet miatt nagyobb gyökérrendszer tud kialakulni, erősebb lesz a gyep.

Agyagos talajon mindenképpen javasolok beforgatni valamennyi Alginitet, amely javítja a talaj levegőzöttségét és a vízháztartást. Elkerülhető a pangó víz miatti gyep kihalás.

Telepítéskor és minden tavasszal javasolok baktérium trágya kijuttatást. Ezek a mikrobák ellátják tápanyagokkal a növényeket hosszú távon. Egy speciális formájuk (Natur Terra) tartalmaz egy olyan lebontó gombát is, amely segít az elhalt fűből képződő filcréteg eltávolításában is.

Az azonnali tápanyagbombát nem csak műtrágyákkal tudjuk biztosítani. Ma már többféle fermentált trágya és különböző alga készítmények is ki tudják váltani a nagy sótartalmú, „talajgyilkos” mesterséges anyagokat.

A nálunk kapható fermentált baromfitrágya egy különleges japán technológiával készül, melynek hatására egy gyorsan felszívódó, nagy tápanyag tartalmú granulátum képződik, amely soha nem égeti ki a füvet.  Egyszerűen, kézzel, vagy műtrágya szóróval is kijuttatható, szinte bármikor.

Létezik permetezhető, kiöntözhető lombtrágya tápoldat is bio verzióban. Ilyen pl. a Natur Komplex Bio. Ez egy olyan levélen is könnyen felszívódó tápanyag keverék, amely azonnal zölddé varázsolja a gyepet, anélkül hogy szervetlen nitrogénnel „sózná” a talajt.

 

 

Kártevők a pázsitban

pajor

Leggyakoribb kártevők a különböző pajorok és közülük is elsősorban a kerti cserebogár lárvái. A foltszerű gyep elhalások legalább 80%-áért ezek felelnek. Amikor észrevesszük, akkor általában még lehet segíteni a problémán, de egyszerűen meg is lehet előzni. Ma már rendelkezésünkre áll egy altobotris gomba készítmény, amely rendkívüli módon gyéríti a talajlakó kártevő rovarokat. Élő, biológiai készítmény, mely ökológiai gazdálkodásban is engedélyezett és semmilyen hatással nincs más élőlényekre, például emberre, háziállatokra, földigilisztára, repülő, hasznos rovarokra. Sajnos azonban a hasznos talajlakó rovarokat (melyek főként a lebontásban vesznek részt: hangya, ganajtúrók, stb) elpusztítja. Biogazdálkodásban ezért csak okszerűen (ha látjuk a kártételt) és szigetszerűen (csak a kártétel helyén) használjuk. Az intenzív pázsit a természettől messze álló monokultúra, amely emiatt folyamatos célpontja a kártevőknek, önálló védekezése nincsen. Ez az oka, hogy nekünk kell megoldanunk a védelmét. Évente kétszer kezelve az egészséges gyepet ARTIS-al, megelőzhetjük a pajorok okozta elhalásokat, foltokat.

 

Amikor már szembesülünk a pajorok által okozott elhalásokkal, akkor csak a Nematop hasznos fonalféreg készítmény oldhatja meg a problémát. Ez egy nagyon érzékeny élőlény, amely csak bizonyos rovarok lárváiban élősködik. Teljesen szelektív, ezért semmi másra nincs negatív hatása. Amint eltűnik a gazdaszervezet, elpusztulnak a fonalférgek is.

 

A legnagyobb méretű rovarkártevő, amely gondot okozhat az intenzív pázsitban, a lótücsök. Ellene rögtön célszerű egy másik speciális hasznos fonalféreg készítményt, a Nemastar-t használni.

 

A gyepek gombás betegségei

gomba

A kórokozók közül több mikroszkopikus gombafaj is károsíthat az öntözött gyepekben, ahol a nedves mikroklíma nagyon kedvez nekik. Ma már ezekre is léteznek teljesen biológiai megoldások.

Két gombaölő gombát ajánlok a figyelmükbe. Az első a Trifender Pro, amely elsősorban megelőzésként használható. Évente egy kora nyári kezelés elegendő. Sajnos azonban ez a készítmény annyira agresszív, hogy megöli az ARTIS rovarölő gombát és a Natur Terrában található lebontó gombát is. Ennek megfelelően csak akkor használjuk, ha tényleg szükséges és legalább egy hónappal a másik két készítmény után.

A másik gombaölő készítményünk szintén egy élő gomba, ez azonban nincs káros hatással a talajlakó gombákra. A POLYVERSUM kifejezetten a növény felszínén él, mintegy természetes védőfóliát képezve a füvön. Amikor meglátunk egy gombás foltot a fűben, azonnal permetezzük le! A gombás fertőzések többségét felszámolja.

"Kutyafoltok"

kutya

A kutya és macska vizelet okozta foltszerű égéseket az öntözési rendszer megfelelő beállításával szintén meg tudjuk szüntetni. Ezek az állatok a hajnali, délutáni és esti órákban mozognak intenzíven, ilyenkor keletkezik a probléma. Az automatikát 4 időpontra állítva rövid lemosó öntözéseket iktathatunk be. Hajnali 6 óra, délelőtt 9 óra, délután 5 óra és este 9 óra nagyon jó időbeli elosztás.