Vetésterv

A hétvégére már annyira meleget jósolnak, hogy mindenkit kicsábít majd a napsütés a szabadba. Akinek kertje van, annak ilyenkor már buzgón nekikezd a vetésnek.

Egy biokertet azonban csak tervezetten szabad bevetni!

salata

Első lépés a megvalósítás felé, hogy lerajzoljuk a veteményest egy kockás lapra és halványan jelöljük, hogy előző évben mik voltak a záró növények az egyes sorokban.

Utána találjuk ki, hogy idén hogyan szeretnénk esetleg átalakítani formailag.

Amikor készen van a rajz, ideje végigvenni, hogy melyek voltak azok a zöldségfélék, amelyekkel komoly sikert értünk el a kertben és a konyhában is.

Következő lépés, hogy körülnézzünk a webáruházban, ahol igyekeztünk a lehető legtöbb információt feltenni minden fajtáról.

Elsőként válasszuk ki a tavalyi sikerfajtákat, utána vegyük sorra a többi „hétköznapi” zöldségfélét, hogy ne felejtsünk ki valami fontosat.

zoldsegtal

Amikor úgy érezzük, hogy nem felejtettünk ki semmi valóban szükséges növényt, akkor kezdhetünk „szörfözgetni” az ismeretlen különlegességek között. Természetesen tudjuk, hogy nemcsak tőlünk vásárolnak vetőmagokat, ez nem is célunk, de információval ellátni mindenkit igen! Nézegessék mások kínálatát is az interneten és a boltokban, valamint látogassanak el az egyre népszerűbb helyi magbörzékre!

Ezekkel kapcsolatban az alábbiakra figyeljenek és gondoljanak:

A „made in Hungary” egy vetőmag zacskóján csak azt jelenti, hogy hazánkban csomagolták!

Csak abban lehet biztos, hogy nincs felszívódó növényvédő szerekkel kezelve, amire rá van írva, vagy bio minősítésű.

A veteményes növényeinek legfeljebb 10%-át tegyék ki ismeretlen újdonságok!

A vetőmagok beszerzésekor ne essenek abba a hibába, hogy a kertben valóban elférő növények többszörösét vásárolják meg!

A magbörzéken csak olyantól vigyenek magot a kertjükbe, akiről úgy vélik, hogy becsületes, precíz, profi kertész. Ilyenkor ugyanis bekerülhetnek a palettába olyan vírusfertőzött magok is, amelyek a teljes veteményest elfertőzhetik és gyógyíthatatlanok.

Fontos, hogy a lágyszárúaknál könnyű a saját magok visszafogásával a kertünkbe honosodott saját „tájfajták” kialakítása. A kedvenc zöldségeinkből próbáljunk meg magot fogni!

Kész kertalaprajzzal a kezünkben és pontos növénylistával nekikezdhetünk a tervezésnek. A növényeknél figyelembe kell venni a vetési időt és a kifejlett méretet. Ezekre webáruházunkban akkor is találhatnak információt, ha nem tőlünk vették a magot.

A tervezésnek ebben a szakaszában kerül elő a vetési mátrix, amely megmutatja a növények egymáshoz való viszonyát. Legfontosabb, hogy ne kerüljenek egymás mellé olyan növényfajok, amelyek akadályozzák egymást. Örülünk ahol úgy sikerül kisakkozni a telepítést, hogy egymást kedvelő kerüljenek össze, de akkor se aggódjunk, ha nincs közöttük semmilyen pozitív hatás.

Aki tőlünk rendeli a magokat, annak küldünk egy részletes vetési mátrixot..

Amikor kész az első vetés, akkor nézzük meg, melyik növény mikor kerül le és annak alapján el lehet készíteni a másodvetések tervét. Mindig írjuk rá a vetési és betakarítási időket!

A tervezés végén pedig helyezzük el a védőnövényeket a rajzon!

Ekkor indulhat a vetés!