Márciusi palántanevelés

 

 

Nem szabad elkapkodni a palántanevelést!

Keveseknek adatik meg olyan fűtött termesztő berendezés, amelyben korábban érlelhetik a termést. Akinek nincs ilyen lehetősége, az úgyis csak májusban ültetheti ki fagyveszély nélkül a palántákat. Minél korábban vet (február első fele), annál vontatottabb lesz a kelés, több a betegség és kiültetés után a későbbi palánták gyakran behozzák a koraiakat.

 

A legfontosabb melegkedvelő növények, amelyekből palántát kell nevelni:

pari

paradicsom, paprika, padlizsán, zeller

 

Az ide tartozó különlegességek:

perui földi cseresznye, okra, spárga, rebarbara, szamóca

 

Tökfélék közül egyedül a dinnyékből javasolom kiskerti termesztésben palántát nevelni.

 

A hidegtűrők közül a káposztafélékből érdemes:

karalábék, fejes káposzták

 

Az alábbiakból a legtöbben szabadföldi palántát nevelnek tavasz végén és késő őszi termesztésre vetik:

bimbóskel, brokkoli, karfiol, leveles kel

 

A saláták, mángoldok, ázsiai saláták helybe vetve is tökéletesen működnek, de a palántaneveléssel időt nyerhetünk és kevesebb lesz a veszteség, ami különösen drága magoknál lehet fontos, pl. mizuna, vagy wasabino.

 

A palántanevelés négy legfontosabb tényezője a talaj, a fény, a hőmérséklet és a fajták.

palanta3

 

Egy biogazda maga állítja elő a palántázó földet saját talajból, beoltott komposztból keverve, rostálva. Ez azért fontos, mert ha a mag rögtön ebbe kerül, akkor nem lesz törés az életében, amikor kikerül a végleges helyére. Kimarad a stressz.

Minél inkább különbözik a nevelő talaja a kertétől, annál nehezebb lesz a növénynek alkalmazkodnia kiültetéskor. Igaz ez a most divatos kókuszrost és egyéb alapú tápkockákra is.

 

Nagyon fontos a palántázó helység benapozottsága. 100%-nak vegyük a fóliasátrat, ahol minden oldalról kapja a fényt, ami ennél kevesebbet biztosít (pl.: ablak) ott problémák lehetnek. Bizonyos növények (pl.: paradicsom) jól tolerálják ezt és legfeljebb felnyurgulnak, amit kiültetéskor orvosolhatunk egy mélyre ültetéssel. Vannak azonban kifejezetten érzékenyek is, amelyek satnyábbak lesznek, vagy el is pusztulnak. Tipikusan ilyenek a chilik, a padlizsánok és a karalábék. Léteznek ma már olyan speciális hullámhosszú lámpák, amelyek kielégítik az élettani igényeket, de beszerzésük nem olcsó mulatság.

 

A hőmérséklet meghatározza, hogy mikor kezdhetjük el a palántanevelést.

Aki egy fűtött lakásban kezd bele, az már február közepén elvetheti a magokat.

Az ún. melegtalpakon legkorábban február végén ajánlatos vetni. Ezekben a berendezésekben friss trágya bomlása biztosítja a szükséges hőmennyiséget.

 

A fajták kiválasztásában segít a webáruházunk.

 

palanta2

Vetés előtt célszerű kezelni a magokat a jobb kelés és az ellenállóbb palánták érdekében. Fűtött palántanevelésnél erre a legjobb a Polyversummal történő száraz csávázás. Nagyon egyszerűen kivitelezhető. Egy pohárba tegyük bele a magokat, szórjunk rá a Polyversumból, rázzuk össze, majd vessük el a magokat.

A palánták földjét tartsuk enyhén nedvesen, de semmiképpen ne legyen alattuk pangó víz!

A nevelés során a Fitokondis beöntözés nagyon jó hatású lehet, gyorsítja a fejlődést. Ugyanígy meghálálnak minden szerves eredetű plusz tápanyagot, de vigyázzunk az adagolásra, mert ilyenkor nagyon érzékenyek.

A palánták tűzdelése nem csak azért fontos, hogy a fejlődés későbbi szakaszában több helyük legyen, hanem azért is, hogy a gyökerüket kicsit „megtépázva” bojtosabb gyökér képzésére ösztönözzük a kis növényeket, így több tápanyagot lesznek képesek felvenni és edződnek. 2 lombleveles állapotban érdemes elkezdeni a tűzdelést, azaz a nagyobb cserepekbe ültetést. Vannak külön erre a célra kapható tálcák, de jók a tejfölös poharak, WC papír gurigák.

Figyeljünk arra is, hogy olyan vízzel öntözzük őket (a padlizsán különösen érzékeny) amelyik nem hidegebb szobahőmérsékletűnél.

Sok virágot, gyógy- és fűszernövényt is elő kell nevelni. Érdemes elolvasni a webáruházunkban a vetés idejét és módját. Vannak olyanok, mint például a bazsalikom, amelyik fényre csírázik, azaz úgy kell vetni, hogy nem takarjuk be földdel.

Kiültetés előtt minden palántát „edzeni kell”. Ez azt jelenti, hogy a kiültetés idejéhez közeledve (ez melegkedvelőknél a május eleji Fagyosszentek) napközben ki kell tenni őket a szabadba.