A biokert aktuális teendői

biokert rovarszálló

Kártevők, kórokozók gyérítése télen

Végre kemény telünk van. Ez lehetővé teszi főként az olyan mediterrán invazív fajoknak a gyérítését, mint például a vándorpoloskák, vagy a kabócák. Ezek a kártevők komoly fagyokban nehezen telelnek át, ezért a kert tisztán tartása, meleg telelőhelyek megszüntetése sokat segíthet.

Nedvesség biztosítása

biokert télen

Száraz teleken erősen kiszáradhatnak a frissen ültetett gyümölcsfák, a különböző kiemelt ágyások (például az ökológiai dombágyások) és a tél alá vetések. Amikor nincs fagy nyugodtan öntözzünk! Néhány kannányi öntözővíz csodákra képes… Persze vigyázzunk, hogy rá ne fagyjon a növényekre! Ezt úgy tudjuk kivédeni, hogy biztosan fagymentes napokon, a délelőtti órákban, mérsékelt mennyiséget adjunk. Ha végre esik a hó, a járdákról ellapátolt mennyiséget tegyük a növényekre, vagy azok közelébe, mert a lassan olvadó hó, folyamatos nedvességet biztosít és véd a fagytól. Itt az a fontos, hogy gyenge növényekre soha ne tegyünk összetömörödött havat, mert megnyomja a szöveteik és elzárhatja a levegőtől.

biokert meszelés

Fagyvédelem

A komoly, vagy késői fagy sajnos nemcsak a kártevőkben okoz gyérítést, hanem a növényeinken is súlyos károsodást idézhet elő. Ezt elsősorban takarással, illetve a fák törzsének meszelésével tudjuk megelőzni, csökkenteni. Fagyzugos területekre soha ne ültessünk fagyra érzékeny, mediterrán, vagy nagyon korai virágzású növényeket!

Székely Gyöngyvér

e-mail: gyongyver@agrotipp2000.hu

Telefon: 70-63-73-883