Professzionális tápanyagellátás, bio-hobbikertekben

Alapvetően 5 féle típusú tápanyagot javasolunk a kiskertekbe, de ahány talaj, annyiféle megoldás jöhet szóba.

Első, alapvető tápanyag a magunk készítette komposzt.

komposztalo

Ez semmibe nem kerül, de e nélkül valódi biokert nem üzemeltethető. A komposztálás rejtelmeiről megannyi könyv került forgalomba.  A legegyszerűbb mindig a legjobb megoldás. Nem szabad megrettenni a sok-sok szabálytól, leírástól, mert ha az udvar végébe egyszerűen összehordjuk egy kupacba a faleveleket, másikba a veteményes hulladékát és békén hagyjuk 1-2 év alatt úgyis elfogadható komposztunk keletkezik. Meggyorsíthatjuk a folyamatot és hasznosabb baktériumokat is felszaporíthatunk persze sokféle eljárással. A legegyszerűbb, amit mi tudunk ajánlani, az a Natur Terra bakteriális oltóanyaggal történő beöntözés. Ez gyorsítja a lebomlást és a lehető, legtöbb hasznos baktériummal látja a talaj a beásáskor.

Fontos tanács, hogy „cseréljük ki” a veteményes és a gyümölcsös hulladékát, azaz a faleveleket tartalmazó komposztot mindig a veteményesben használjuk, a zöldségekből származót pedig a gyümölcsfák alá. Így szinte minden fertőzési lánc megakasztható, ugyanis a két csoport legkomolyabb betegségei nem fertőzik meg a másik csoportot.

Második a szerves trágya.

tragyaoltas

Állati trágya nélkül a növényi anyagok bomlása megakad egy pentozán hatásnak nevezett folyamat miatt. Amikor pedig nagyobb termőképességű növényt ültetünk, mint amit természetes módon az adott talaj képes ellátni, akkor instant módon kell tápanyagot pótolni. Ez ökológiai módszerek közül kizárólag állati trágyával oldható meg.

Az állati trágyák sokféleképpen osztályozhatók.

Legfontosabb hogy milyen fajú állattól származik. Legjobb a kérődzők és a nyúl trágyája. A baromfié és a sertésé túl sok nitrátot tartalmaz. Nem szabad túladagolni!

Második fontos kérdés a tartási technológia. Az almozás befolyásolja a szén-nitrogén arányt. A lovak trágyájában pont emiatt kevés a nitrogén, azaz arányaiban több a szén. A lótrágya nem egy túl hatékony tápanyag növényeink számára!

Harmadik dolog, amit egy biokertben figyelembe kell venni a tartástechnológiában, hogy az adott állatokat mivel etetik, kezelik, tisztítják. Ezek az anyagok ugyanis megjelennek a trágyában és felszívódhatnak a növényekbe. Az intenzíven tartott állatok GMO szóját esznek, antibiotikumokat kapnak és a takarításnál használt erős mosó-, fertőtlenítő szerek is megjelenhetnek a trágyában. Abio minősítésű trágyák ilyenekből nem készülhetnek.

A trágyák kora az utolsó igazán fontos tényező, a bomlás ugyanis elérhet egy olyan szintet, amely felett már komposztált trágyáról beszélhetünk, amely soha nem éget, nem tartalmaz túl sok nitrátot és egyesíti a komposzt, valamint a trágyák jó hatásait.

Harmadik a hasznos talajbaktériumok száma és sokfélesége.

terra

Ezt az ún.: baktériumtrágyák javíthatják. Ezek valójában oltóanyagok, hiszen élő baktériumokat juttatunk a talajba. Nyugodtan használhatjuk bármelyiket, mert ahány talaj, annyiféle baktérium érzi jól benne magát, tehát nem tudjuk rákényszeríteni bizonyos törzsek elszaporítására. Minden talajszemcsében óriási mennyiségű és fajú baktérium található. A talajoltással mi csak megpróbáljuk befolyásolni, hogy az ökológiai egyensúly hosszútávon kissé eltolódjon olyan törzsek irányába amelyek a növényeink számára a legtöbb tápanyagot teszik felvehetővé.

Negyedik az ásványi trágyák köre.

alginit

Sajnos a talajaink ásványi anyag tartalma is kimerülhet a huzamos intenzív használattól. Sokféle kőőrleményt, hamut használhatunk ilyen célra. Agyagos talajokon a nagyobb szemcseméretűek hatékonyabbak, míg homokon a finomabb őrlemények. Egyik ilyen termék az Alginit, amely egy teljesen magyar specialitás.

Lombtrágyák.

agrosol

A növények a tápanyagok 95%-át a talajon keresztül veszik fel, így a különböző lombtrágyák nem képesek megoldani az ellátásukat. Ökológiai termesztésben nem használhatunk műtrágyákat, így a lombtrágyák zöme ki is esik a lehetőségek közül.

Maradnak a növényi származékok (csalánlétől, a gilisztahumuszon keresztül az algákig) és az első szabadföldi CO2 trágya az AGROSOL. Utóbbi a CO2 növényi szöveteken belüli dúsításával egy hirtelen növekedést produkál, amely a hozamban és az ellenálló képességben is nyomon követhető. Közös tulajdonsága ezeknek a készítményeknek, hogy nem egyféle tápelemet szolgáltatnak, hanem egy biológiailag aktív, kiegyensúlyozott ellátást biztosítanak. Leginkább egy „a’la carte menünek” nevezhetjük, melyből a növény határozza meg hogy mire van szüksége.