Gyümölcsfa és bogyós oltványok

Barna Tamás

Milyen gyümölcsöket kínálunk a biokertészeknek?

Legfontosabb, hogy ellenállók, extenzív termesztésre is alkalmasak legyenek. Ezek egyrészt Régi magyar gyümölcsfák, másrészt ellenálló külföldi fajták, harmadrészt pedig a nemzetközi rezisztens nemesítő központok újdonságai.

Gyümölcsfáink 2017 tavasz

Januártól lehet előrendelni webáruházunkból a csemetéket és amint a talaj hőmérséklete engedi, kitermeljük, majd átadjuk.

1, Egyik legfontosabb partnerünk a Barna és fia Kft., akik hosszú évek óta már csak régi magyar gyümölcsfákkal foglalkoznak és jelenleg egyedül ők rendelkeznek a faiskolák közül bio minősítéssel.Tudni kell, hogy bennünket elsősorban nem a fák régisége, magyarsága, sőt még csak nem is a gyümölcsök különleges íze motivál, hanem a növény valódi ellenállósága. Ez az oka, hogy webáruházunkban nem a teljes választékuk szerepel. Mi kiválogattuk a legerősebbeket, nálunk ezeket lehet megrendelni. Lehetőség van arra is, hogy közvetlenül Tőlük rendeljenek a kevésbé ellenálló fajtákból és a mi budapesti telephelyeinken vegyék át.

2, Korszerű rezisztens gyümölcsfáink másik faiskolából származnak. Ezeket a fajtákat kifejezetten a vegyszermentes gazdálkodás számára nemesítették. Többségüket nyugat-európai biogzdaságok, hobbikertek igényei szerint alakították ki.  A szilvák rezisztens nemesítésében érték el talán a legnagyobb áttörést a kutatók. Magyarországon a hobbikertekben is egyre több szilvafát kell kivágni vírusfertőzés miatt, ezért nálunk is első helyre lépett a sarka vírus elleni rezisztencia. Rendelhetők azonban olyan különlegességek is, mint az egész Európában pusztító fitoplazmózisnak ellenálló kajszi, vagy a kéregrákra rezisztens szelídgesztenye.

3, Bogyósaink konténeresek, bármikor azonnal kiültethetők. Itt is megpróbáltuk összhangba hozni a minőséget, termőképességet és az ellenállóságot.

Különlegességeink:

A gyümölcstelepítés alapelvei... bio ribiszke

A gyümölcsfa telepítés nagyobb felelősséget jelent, mint a kert bármely más kialakítása. Egy fa meghatározó eleme a kertnek. A mérete, az árnyékoltságot, a fajta a hasznosítást, a gondozást, a faj a többi fa ültetését is meghatározza. A fákat nem lehet úgy cserélgetni, mint az egynyári virágágyást. A legfontosabb tudnivaló az, hogy sem egészséges gyümölcsfát, sem veteményest nem tudunk teljes benapozottság nélkül működtetni. Árnyékos helyen nem várhatunk normális növekedést és termést. Egyes bogyósok (pl.: málna) és levélzöldségek (saláta) kibírják, de a többi csak szenved az árnyékos helyeken. További fontos kérdés a talajvíz szintje. Ahol a fák „lába vízbe lóg”, alacsony fekvésű, nedves helyeken, kötöttebb talajon, ott szinte csak az almástermésűek jöhetnek szóba. A kiszáradásra hajlamos könnyű, homoktalajokon pedig legfeljebb a cseresznye, meggy, szilva, kajszi fog megélni, viszont az első években mindenképpen öntözni kell majd. A fagyzugosság a következő problémakör. Jó néhány nálunk termesztett gyümölcs kifejezetten érzékeny a fagykárra. Ilyenek a mandula, a kajszi és az olyan  újabb mediterrán növények, mint például a füge, a kiwi, a banán…

2017 évi újításaink

bio alma

Idén már jó néhány gyümölcsfát ajánlunk konténeres formában, ami azt jelenti, hogy már az ültetés utáni évben termést hoznak. Kicsit drágábbak, de figyelembe véve a termőre fordulásig ráfordított költségeket, mindenképpen megéri.  A régi magyar fajtáknál idei évtől hozunk már törpésített alanyra oltottakat is. Ennek az a jelentősége, hogy a vad alanyok ellenállósága és élettartama ugyan sokkal nagyobb, a termőre fordulásuk viszont többszöröse a törpe alanyokon levőknek. További hátrányuk a hatalmas méret, ami kisebb kertekbe alkalmatlanná teszi őket. Így ugyanazok a régi magyar fajták gyorsabban kezdenek teremni és kisebb helyet foglalnak törpe alanyon. Természetesen ezek érzékenyebbek, többször kell biológiai növényvédelemmel gondoskodni róluk és nem lehet arra számítani, hogy hosszú évtizedekig szedhetjük róluk a gyümölcsöt.

Gyümölcsfák helyigénye...

régi magyar gyümölcsfa

A fák méretezéséhez az alábbi megközelítő méreteket adnám meg:

  • Almák, körték vad alanyon végleges méret 4-5 méter koronaátmérő.
  • Közepes klónalanyon 3-4 méter
  • Törpésített alanyon 2-3 méter
  • Cseresznyék csak vad alanyon 5-6 méter
  • Meggyek 3-4 méter
  • Kajszik 3-5 méter
  • Őszik és mandulák 2-3 méter

A fajtáknál azért vannak eltérések, így érdemes megkérdezni a különlegesebb fáknál a várható méretet. Most fajonként külön venném a fontosabb tudnivalókat a tervezéshez. Mottó: Inkább ne vegyünk fát, minthogy pár éven belül ki kelljen vágni!


Székely Gyöngyvér

e-mail: gyongyver@agrotipp2000.hu

Telefon: 70-63-73-883