Gyümölcsfa kínálatunk 2017 tavasz

Régi magyar és rezisztens gyömölcsfáink

A gyümölcsfa telepítés nagyobb felelősséget jelent, mint a kert bármely más kialakítása. Egy fa meghatározó eleme a kertnek. A mérete, az árnyékoltságot, a fajta a hasznosítást, a gondozást, a faj a többi fa ültetését is meghatározza. A fákat nem lehet úgy cserélgetni, mint az egynyári virágágyást.

A legfontosabb tudnivaló az, hogy sem egészséges gyümölcsfát, sem veteményest nem tudunk teljes benapozottság nélkül működtetni. Árnyékos helyen nem várhatunk normális növekedést és termést. Egyes bogyósok (pl.: málna) és levélzöldségek (saláta) kibírják, de a többi csak szenved az árnyékos helyeken.

További fontos kérdés a talajvíz szintje. Ahol a fák „lába vízbe lóg”, alacsony fekvésű, nedves helyeken, kötöttebb talajon, ott szinte csak az almástermésűek jöhetnek szóba. A kiszáradásra hajlamos könnyű, homoktalajokon pedig legfeljebb, a cseresznye, meggy, szilva, kajszi fog megélni, viszont az első években mindenképpen öntözni kell majd.

A fagyzugosság a következő problémakör. Jó néhány nálunk termesztett gyümölcs kifejezetten érzékeny a fagykárra. Ilyenek a mandula, a kajszi és az olyan újabb mediterrán növények, mint például a füge, a kiwi, a banán…

 

barna.tamas

Bio minősítésű faiskola

Idén már jó néhány gyümölcsfát ajánlunk konténeres formában, ami azt jelenti, hogy már az ültetés utáni évben termést hoznak. Kicsit drágábbak, de figyelembe véve a termőre fordulásig ráfordított költségeket, mindenképpen megéri.

A régi magyar fajtáknál idei évtől hozunk már törpésített alanyra oltottakat is. Ennek az a jelentősége, hogy a vad alanyok ellenállósága és élettartam a ugyan sokkal nagyobb, a termőre fordulásuk viszont többszöröse a törpe alanyokon levőknek. További hátrányuk a hatalmas méret, ami kisebb kertekbe alkalmatlanná teszi őket. Így ugyanazok a régi magyar fajták gyorsabban kezdenek teremni és kisebb helyet foglalnak törpe alanyon. Természetesen ezek érzékenyebbek, többször kell biológiai növényvédelemmel gondoskodni róluk és nem lehet arra számítani, hogy hosszú évtizedekig szedhetjük róluk a gyümölcsöt.

A fák méretezéséhez az alábbi megközelítő méreteket adnám meg:

Almák, körték vad alanyon végleges méret 4-5 méter koronaátmérő.
Közepes klónalanyon 3-4 méter
Törpésített alanyon 2-3 méter
Cseresznyék csak vad alanyon 5-6 méter
Meggyek 3-4 méter
Kajszik 3-5 méter
Őszik és mandulák 2-3 méter

A fajtáknál azért vannak eltérések, így érdemes megkérdezni a különlegesebb fáknál a várható méretet.
Most fajonként külön venném a fontosabb tudnivalókat a tervezéshez.

 

 

alma

Almák

Az almáknál először azt kell eldönteni, hogy nyári, vagy tárolható almát szeretnénk. A nyáriak, ellenállóbbak, de nem érdemes belőlük sokat ültetni, hiszen az érésük rövid és gyorsan kell elfogyasztani, vagy feldolgozni. Mikor érdemes ilyet ültetni? Egyik eset, ha különleges íze van. Másik, ha mondjuk különleges hasznosítás, például rétesalmák (pl.: Nyári fontos, Fehér Klára). Ezeket érdemes legyalulva mélyhűtőben egy-egy sütire porciózva betárolni. De aki pasztőrözve almalét akar eltenni, vagy frissen értékesít biogazdaságként, ott nagy előny a korai megjelenés (pl.: .A csíkos, vagy nyári piros almák és a vajalmák)

Az őszi- téli almáknál is elsődleges az íz, másodlagos a tárolhatóság. Utóbbinál nagyok az eltérések, de ha több helyünk van érdemes érési sort telepíteni, mert a későiek ősszel még nem finomak. Legkedveltebb tárolható régi magyar fajtáink: Jász Vadóka, Lánycsecsű, Sóvári, Simonffy, Téli Pármen, Téli banán, Tombácz, Batul és a Húsvéti Rozmaring.

Idei különlegességeink, az Aggteleki véralma és a muskotály renet.

 

arabitka

Körték

A körtéknél ugyancsak az érés ideje és az eltarthatóság alapvetően meghatározza a fajtaválasztást.

Nyáriaknál főként a korai Arabitkát javasolom, ami viszonylag eltartható két hétig és nagyon finom, lédús. Bogyós lekvárokhoz keverve például kiváltható a cukor. Nagyon finom a körte-egres, vagy körte ribizli lekvár. Szuper alapanyag pálinkához is.

Legellenállóbb a Kieffer, idei különlegesség a kétszertermő körte. Nagy kedvencek a Kármán (Kálmán) és a Császár körték.

Különösen javasolom a két konténeres körténket, mert jövőre már mutatóban teremni fognak, nem nőnek túl nagyra, kitűnően alkalmasak például kordonos termesztésre.

 

Birsből kizárólag a konténeres tűzelhalásra és moníliára rezisztens Cydora Robustát javasolom!

 

cseresznye

Cseresznyék

A cseresznyefák növekedési erélye mindig nagy. Ahhoz hogy kezelhető méretű maradjon ún. koronaalakító metszésre van szükség. Cseresznyéink többsége magyar fajta. Újdonság a Badacsonyi óriás és a fehér színű Cserszegi Mézes. Friss fogyasztás mellett többségük feldolgozásra is alkalmas. A kétszínű Fertődi Borostyán befőttként néz ki a legjobban, a Szomolyai fekete pedig karakteres ízével a legkülönlegesebb, mely dzsemek, szörpök készítésére ideális. Abszolút kedvenc a klasszikus Germersdorfi, melynek azonban már számtalan továbbnemesített bővebben termő, ellenállóbb változata is kapható. Ilyenek a Katalin, a Linda, de egyikük, a Tamara konténeres formában is kapható. A Kelebiai a legkorábbi, mégis nagy szemű, magyar cseresznye, de a Münchenbergi korai és a Solymári gömbölyű is egészen korán hozza a termését, melyen így kevésbé észlelhető a cseresznyelégy kártétele.

 

kajszi

Kajszik

A kajszik érzékeny fák. A fagy nagyban károsítja, ezért hideg területekre ne telepítsük! A legnagyobb gyümölcsűek gyakran alternálnak, azaz csak néhány évente hoznak komoly termést. Legfőbb betegségeik a monília, a sharka vírus és a fitoplazmózis. Nincs olyan amelyik mindegyiknek ellenáll. A leggyakoribb a monília fertőzés, mely ellen mindenhol védekezni kell. A legkevésbé a Rakovszky, a Korai piros, a Kécskei rózsa és a Ceglédi Arany fogékony, de a Gönci magyar sem nevezhető érzékenynek. A sharka vírussal fertőzött, illetve nagyon moníliás területekre a Ceglédi Aranyat javasolom. Az utóbbi években az ún. fitoplazmózis terjed legveszélyesebben. Ez egy egysejtű kórokozó, amely elzárja a tápanyag útját és a fa néhány hét alatt elpusztulhat. Sajnos Nyugat-Európában már nagy pusztítást okozott ez a betegség és néhány helyett már hazánkban is megjelent. Eddig két olyan fajtát ismerünk, amely ellenáll ennek a kórokozónak, közülük az egyik nálunk is kapható, ez a Goldrich.

 

feketicsi

Meggyek

A meggy igazi magyar gyümölcs.Mi is sok magyar fajtát kínálunk, melyek friss fogyasztásra és feldolgozásra egyaránt alkalmasak.  A meggyfák többsége nem nő túl nagyra és jól metszhető,alakítható, így könnyen beilleszthető bármilyen kertbe. A fajták közül elsősorban a moníliára nem fogékonyakat javasolom, ezek a Csengődi és a Feketicsi.Utóbbi fantasztikusan egészséges, különleges beltartalmi értékekkel bír. Minden hazai kertbe ültetnék egyet szívem szerint, mert a legújabb kutatások szerint rákellenes anyagok egész tárházát tartalmazza.

Ahol porzási gondok vannak, vagy pálinkát főznek a gyümölcsből, ott érdemes egy-egy cigánymeggyet is letenni. Több fajtából konténeres kiszerelést is kínálunk, amelyek nagyon gyorsan termőre fordulnak.

 

 

oszibarack

Őszibarackok

Őszibarackok közül legjobb tapasztalataink a Ford-al és a Mariskával vannak. Kitűnő minőségű, ellenálló régi fajták. Tafrinára,(levélfodrosodás) legkevésbé a konténeres Suncrest és Kínai lapos klónunk fogékony.

 

Héjasok

Mandulákat sose ültessünk fagyveszélyes, vagy moníliával terhelt párás helyre! Mindig tegyünk hozzá porzópárt. Jelenleg két szabadgyökerű és egy konténeres típust ajánlunk.

Dióink közül legjobb fajtánk a Tiszacsécsi.

Szelídgesztenyéből pedig az egyetlen kéregrákra rezisztens fajtát a Bouche de BETIZAL-t kínáljuk, mely világszabadalom!

 

toptaste

Szilvák

Szilvák közül KIZÁRÓLAG sharka vírusra rezisztenst javasolok, mert az egész ország fertőzött és a magyar fajták rendkívül fogékonyak erre a gyógyíthatatlan betegségre. Jelenleg legjobb választás a TOPTASTE.

Idei különlegességeink a japán szilva és a kajszilva. Az első fagyzugokba nem való, a másik viszont pont jó választás oda, ahol a kajszinak kicsit hűvös van. Nagyon finom gyümölcse inkább a kajszira hasonlít, de nem szőrös.

 

A csemetéink egy része Barnáék faiskolájából származik. Mi kiválogattuk azokat, amelyeket saját tapasztalataink alapján meg tudunk védeni biológiai növényvédelemmel