A biológiai csávázásról

A vetőmagok természetes kezelése

A vetőmagokat az ember ősidők óta kezeli valamilyen módon, mert így szeretné befolyásolni a csírázást, a termékenységet. Ennek a technológiája folyamatosan változott az idők folyamán. Már az ókorban is használták az előcsíráztatás bizonyos formáit és természetesen a termékenységi rítusok jó része is a vetőmagokra irányult.

csirazas

Csírázás folyamata

A növényvédő szerek megjelenése előtt elsősorban növényi kivonatokkal kezelték vetés előtt a magokat. Ezt mi is alkalmazhatjuk különböző gyógynövény teákban áztatva pár órára vetés előtt. Leggyakrabban a kamillát, csalánt, zsurlót használják. A biodinamikus kertészek állnak legközelebb a régi szokásokhoz, ők ugyanis a Világ energiájának áramlását követve figyelembe veszik a Hold állását a vetés időpontjának meghatározásánál és speciális biodinamikus preparátumaikat alkalmazzák a magok kezelésére.

csavazo

Vegyszeres csávázás

A vegyipar térhódításával megjelentek a különböző vegyszeres csávázó szerek is, melyekkel bevonják a magokat. Ezek lehetnek gombaölő, vagy rovarölő hatásúak, illetve tartalmazhatnak mesterséges tápanyagokat, műtrágyákat is. A jelenleg is használatban levő csávázó szerek között nagyon durva mérgeket találunk, például neonikotinoidokat, amelyek felelősek például a méhek pusztulásáért, de jó néhány rákkeltő, vagy magzatkárosító hatású növényvédő szert is használnak ilyen célra. A tökéletes hatás érdekében ezek az anyagok hajtáscsúcsban 2 hónapig biztosan megmaradnak (ezt garantálják is a gyártók). Jó ez a termésmennyiség szempontjából, de rendkívül káros a fogyasztó egészsége szempontjából.

mehpusztulas

Méhek pusztulása

A kezeletlen magok csírázása és egészsége azonban elmarad a növényvédő szerekkel kezeltektől. Ezen biológiai módszerekkel tudunk segíteni. Milyen modern biológiai csávázást ajánlunk partnereinknek? Alapvetően két típust különböztetünk meg, az egyik a nedves, másik a száraz csávázás. Az elsőt azoknál a növényeknél javasoljuk, amelyek csírázása és korai fejlődése hidegben, 10 celsius fokos talajhőmérséklet alatt zajlik. Ilyenek például a saláták, spenótok, hagymák, stb. Erre alkalmas a készítményeink közül a Natur Vita és a Fitokondi 01. A Natur Vita algás készítmény, így az áztatás során a csírába kerülő növényi hormonok indítják be az immunrendszert a kis növényben, míg a Fitokondinál mindezt gyógynövények alkaloidái végzik.

alga

Nedves csávázás (előcsíráztatás)

Általános szabály, hogy minden nedves csávázási módszer szigorúan időhöz kötött. Maga az áztatás nem tarthat tovább 6-12 óránál, mert ha sokáig nem jut oxigénhez a beindult csíranövény, akkor károsodnak a sejtek. Utána kíméletesen meg kell szárítani, hogy ne tapadjanak össze a vetés folyamán. Ez azt jelenti, hogy szobahőmérsékleten egy itatóspapíron, árnyékban szárítsuk 12-24 óráig MAXIMUM! Ennél hosszabb idő, túl magas hőmérséklet, vagy tűző napfény esetén elhal a beindult csíranövény. Mindkét terméket feles hígításban használjuk ilyen célra és a maradékot később permetezéssel visszük a növényre kondicionálóként.

polyversum

Száraz csávázás Polyversummal

Száraz csávázásra a Polyversum nevezetű gombaölő gombánkat használjuk. Rendkívül egyszerűen egy pohárban összekeverjük a magokat a por alakú készítménnyel, amely oospóriumokat tartalmaz, így akár csak pár szemcse felragadása tökéletes eredményt biztosít, mert a csírázással egyidőben a gombák bevonják a kis növényt és teljes védelmet biztosítanak a számára a kórokozók ellen. Három fő működési mechanizmusa van: mikoparazitizmus, rezisztencia indukálása, növekedésserkentés.

Elképesztő csírázási és betegség ellenállósági eredményeket produkált saját paradicsomon végzett egyetemi kísérleteinkben is! két korlátozó tényező van a használatában. Az egyik a hőmérséklet, mert melegégövi gombáról van szó, így 15 celsius felett kezd igazán működni. Ez az oka, hogy csak az április második felében elvetett szabadföldi magoknál, illetve melegházi palántaneveléshez javasoljuk.