A csemegeszőlő biológiai növényvédelme és tápanyag ellátása

 

 

 

Metszés, lemosás

A szőlő metszését még a nedvkeringés elindulása előtt, de a legnagyobb fagyok után, tehát február elején-közepén célszerű elvégezni.

Metszés után közvetlenül permetezzünk narancsolajjal (prevB2), melyből 50-70 ml-t tegyünk 10 liter vízhez. Amennyiben most kezdjük az átállást, vagy előző évben beteges volt a szőlő, akkor tegyünk hozzá rezet is (Cuproxat 50 ml).

A metszés és lemosás után telepítsünk februárban ragadozó atkákat, amelyek 2 év alatt elérve végleges populáció méretüket teljes egészében elpusztítják a kártevő atkákat, közöttük a gubacsatkákat és a takácsatkákat is.

gubacs

Tápanyag ellátás

Márciusban fejtrágyaként adjunk alájuk (simán a tövéhez szórva) Gyümölcsözön fermentált, bio trágyát, amely komplex hatású és magas szerves kálium tartalma miatt emeli a cukorfokot. Granulált, lassan lebomló, így bemosódása a csapadékkal sokáig tart, a tápanyagellátás folyamatos, a fermentációs előállítás miatt pedig nem éget, túldozírozni nem nagyon lehet.

A tövet mulcsozzuk, amelyet következő év elején egyszerűen beöntözünk Natur Terra szárbontóval dúsított talajbaktériumos oltóanyaggal és fölé tesszük a következő mulcs réteget.

A sorok között ökológiai gyepet telepítünk, amely szárazságtűrő füvekből, pillangósokból és virágos lágyszárúakból áll.

gyep

Immunerősítés

Zsendüléskor az AGROSOL gyümölcsökre való változatával végezzünk CO2 trágyázást, amelyhez nagyon apró cseppméretű, szinte porlasztásos permetező beállítás szükséges. A kezelés elvégzése addig hatékony, amíg az első levelek nem érik el végleges méretüket. Maximum 2 kezelést javasolunk. Amennyiben ez elmarad, akkor valamilyen algás (pl.: Natur Vita) készítménnyel javasolunk permetezni az immunrendszer beindítása érdekében.

Az intenzív hajtásnövekedés szakaszában, legkésőbb májusban gyógynövényes (pl.:Fitokondi) permetezést javasolunk az immunrendszer és a növény erősítésére. Zöldmetszés után mindenképpen!

metszes

Védekezés a kórokozó gombák ellen

Virágzáskor Polyversum használatát javasoljuk peronoszpóra ellen. (7 g/ 10 liter víz).

Virágzás után narancsolajos permetezést ajánlunk a lisztharmat megelőzésére. 

Innentől 2 hetente javasolunk polyversumos kezelést, amelyet lisztharmat megjelenése esetén szakítsunk meg narancsolajos permetezéssel.

A polyversumos kezelések előtt 1-2 nappal végzett gyógynövényes (Fitokondi) permetezés a nyári időszakban fokozza a szárazságtűrést és csökkenti a bogyórepedés kockázatát nagy esők idején

Szeptemberben a polyversum megakadályozza a szürkepenész, avagy botritis fertőzés kialakulását. Ezt még a legérzékenyebb borszőlőknél is érdemes ilyenkor alkalmazni, mert szeptemberben már nem védekezünk lisztharmat ellen, viszont a mustban nem lesz gombaölő szermaradék, tehát a borélesztők sokkal jobb munkát végezhetnek, jobb lesz a bor.

A szőlőmolyok ellen feromoncsapdázás alapján DIPEL-el védekezhetünk.

A szőlőkabócák megjelenése esetén egyetlen védekezési lehetőség a NeemAzal.

botritis

Fajtaválasztás

Nagyon fontos, hogy ezzel a technológiával az ellenálló fajták és a csemegeszőlők védhetők meg maradéktalanul.

Az érzékeny vinifera borszőlőknél, illetve egyes lisztharmatra túl érzékeny fajtáknál szükség van a narancsolaj mellett folyamatos kénnel történő védekezésre, amely egyrészt megöli a ragadozó atkákat, másrészt pedig tönkre teszi a Polyversumot.

Ez az oka, hogy a nagy bio szőlészetekben, ahol borszőlőket termelnek nem hagyható el sem a réz, sem a kén használata. Így ott csak szelíd növényvédelemmel lehet dolgozni, valódi élő készítményekkel nem.

 Fontos, hogy telepítsünk egyidőben rózsát is, amely a szőlő indikátor növénye. Ez azt jelenti, hogy a rózsán megjelenő tüneteknél kezeljük a szőlőt is, mert hamarosan azon is jelentkeznek.