A bioburgonya növényvédelme

 

Miért növekszik az igény a vegyszermentes burgonyára?

permetezes

Egyre nagyobb a kereslet a bioburgonyára, mert a konvencionális termesztésben szinte minden lehetséges méreggel szórják a növényt, amely a gumóiba deponálja azok többségét.

Sajnálatos módon a gomba- és rovarölőkben, műtrágyákból fejlődő krumplit a végén még csíraölővel is kezelik, így a konvencionális burgonya felér egy kész vegyipari látogatással.

A talajelőkészítés

tragya

Az egészséges burgonya az egészséges, tápanyagokban gazdag talajnál kezdődik.

Minél lazább és nagyobb humusztartalmú a talaj, annál korábban és több terméssel számolhatunk. A természetes módon kiegyensúlyozott tápanyagtartalmat a talajélet és az állati trágyák együtt tudják biztosítani.

A talaj előkészítésnél nagyon fontos a szerves anyagok bevitele a talajba. Ehhez legjobb a baktériumtrágyákkal beoltott almos szerves trágya. Nálunk is kapható, de inkább azt javasolom, hogy mindenki állítsa elő maga folyamatosan saját növényi hulladékból, kevés állati trágyából és oltóanyaggal (NATUR TERRA).

Végezzünk próbaásást! Ha 1 m3 talajban 5-nél több pajort találunk, már indokolt lehet a minél hamarabbi talajfertőtlenítés ARTIS-al, hogy ne legyen rágáskár a burgonyán. Lótücsök előfordulása esetén érdemes megfontolni a NEMASTAR alkalmazását.

Fajták

fajtak

Minden növényfajnál, így a burgonyánál is nagyon fontos a fajták kiválasztása a biotermesztéshez. Elsődleges szempont az ellenállóság. A vetőgumó nem lehet csávázott, azaz növényvédő szerrel bevont. Furcsa, de ez annyira komoly gondot jelent, hogy 2016-ban azért nem tudtunk vetőburgonyát forgalmazni, mert a legnagyobb hazai előállító (előzetes megállapodásunk ellenére) mindent lecsávázott.

Idén még kapható a Balatoni rózsa, a Hópehely és a Katica.

 

Biológiai védekezés

 

burgonyavesz

A burgonya legfontosabb gombabetegsége a fitoftóra, vagy burgonyavész. Ez a talajból terjed és fogékony rá a paradicsom, paprika, padlizsán is, ezért soha ne ültessünk krumplit saját maga és ezek után!

Vetéskor nedves csávázást javasolok az új rendkívül hatékony TRIFENDER PRO élő készítménnyel. A maradék vizes oldatot pedig célszerű a vetősorba önteni.

Folyamatosan figyelni kell a burgonya bogarak megjelenését.

Nagyon komoly riasztó hatása van a kifejlett bogarak maradványaiból készített permetlének.

Amikor megjelennek az első lárvák, akkor kell permetezni a NOVODOR bacillus készítménnyel, amely rendkívül hatékonyan pusztítja el a lárvákat. Átlagos években 2-3 kezeléssel megvédhető a növényállomány.

Nagyon esős nyári időszakokban erősítheti a burgonyavész elleni védekezést másik élő gombaölő gomba készítményünk a POLYVERSUM, amellyel permetezni kell a növényeket.

 

burgonyabogar

Nálunk gazdagabb országokban már a NEEMAZAL készítményt használják a burgonyabogár ellen is, mert az egy menetben viszi a kifejlett imágókat és a lárvákat is. Ez azonban sokkal drágább eljárás.

 

A burgonya betakarítása, tisztítása után jelentősen javíthatjuk a tárolhatóságot a TRIFENDER PRO, vagy  a POLYVERSUM vizes oldatának permetezésével.