Szamóca termesztési technológiáink

szamoca1

 

Egyre több gazdálkodó törekszik arra, hogy a szermaradványok mennyiségét csökkentse a szamócában, akár biológiai módszerekkel is.

A kezdeti sikerek után sokan kacérkodnak a bio átállás gondolatával is, kevesen értik azonban hogy mit is jelent ez valójában. Ezt a cikket a hobbikerteseknek is szánom, mert a technológia kicsiben náluk is alkalmazható.

 

Mitől bio egy bioeper?

 

szamoca2

Első fontos alapkérdés, hogy csak a valódi talajjal közlekedő termesztési módok tekinthetők valóban ökológiainak. Manapság amikor az epertermesztés 90%-a valamilyen takarás alatt intenzíven zajlik, ez már nem természetes.

A különböző talajtól elszakított edényes termesztési módszerek megerőszakolhatóak azzal, hogy biogazdaság földjét használják és természetes származású trágyákkal bűvészkednek, majd egy termelési időszak után kidobják az egész növényt. Ez azonban inkább vegyszermentes, mint bio, ami nem baj, de nem ugyanaz.

A kártevők ellen ma már nagyüzemi fóliás verzióban is lehet védekezni hasznos rovarokkal. Ha beállt az ökoszisztéma, akkor hatásosabb, mint a vegyszeres rovarirtás, így egyre több konvencionális termelő is használja.

 

A szamóca legnagyobb problémáját a különböző gombás betegségek okozzák.

 

szamoca3

Nagyon fontos ebből a szempontból a helyes vetésváltás, azaz a területek cseréje, mert a legtöbb gombabetegség a talajban telel át. Két olyan élő gombaölő készítményünk is van már amelyek a biológiai növényvédelem legmodernebb kategóriáját képviselik és megoldhatják az eper gombás betegségeit. Az egyik a talajlakó Trifender gomba, melynek hamarosan piacra kerül egy az eddiginél sokkal hatékonyabb törzse. Ez a talajból minden fertőző gombát kitakarít egy egész évre.

A másik, a növényen élő gomba, a Polyversum, amely úgy védi, mint egy élő fólia. Hármas hatásmechanizmusa van. Az első, hogy a növényen található gombákat megöli, szöveteiket felhasználja. A második, hogy bevonatot képez a növény felszínén, amely megakadályozza más fertőző gombák bejutását a növény szöveteibe. A harmadik pedig, hogy stimulálja a növény saját immunrendszerét, rezisztenciát indukál sok gombás betegség ellen.

Növényi immunválasz:

 

szamoca4

Itt érkeztünk el a biotermesztés másik lényegéhez. Nem mi akarjuk megvédeni mindentől a növényeket, hanem csak annyira avatkozunk be az ökológiai rendszerbe, hogy segítsük a növény saját védekezését amennyire kell. Az egész gazdálkodás, vagy kert kialakítása, a talaj és a tápanyagok harmóniájára épül. Ilyenkor meg kell alkudni a termésmennyiséggel, a koraisággal, vagy a piacossággal. Természetes körülmények között nem lehet csúcsra járatott termelést végezni. Ezért nagyobb a költsége fajlagosan a bioepernek.

 

Agrotechnológia:

 

szamoca5

Legkönnyebb homokos talajon, bakháton termelni a szamócát bio körülmények között.

Elsőként komposztált marhatrágyával és Trifenderrel beforgatjuk a talajt. Ezután képezhetünk bakhátat, vagy ültethetünk egyszerűen talajszintre. Utóbbi esetben hagyjunk a szokásosnál nagyobb sor és tőtávot. Akár 50 cm-t is és szalmázzunk alá. Érdemes fóliás bakhátnál is szalmával takarni a sorközöket, mert a páratartalmat egyensúlyban tartja.

Csepegtető öntözés a legjobb.

A nyár végi telepítés a legtermészetszerűbb. Amennyiben lehetséges legalább két évig tartsuk termelésben!

Saját fejlesztésű biológiai technológiánk:

szamoca6

Ültetéskor érdemes bemártani Polyversumba a palántát, mert akkor tőbetegségek ellen is védelmet kap. Virágzástól kéthetente permetezzük Polyversummal az érés végéig. Így elkerülhetők a gombás levélbetegségek, de főként a szürkerothadást okozó Botritis.

A nagy termőképességű fajták esetében termő időszakban tápanyagot is kell adnunk. Ilyen esetekben a csepegtető rendszeren keresztül is kijuttathatók bio minősítésű készítmények, pl. a fermentált baromfitrágyából készült ázalékok, baktériumtrágyák és folyékony bio trágyák. Utóbbiak közül válasszuk a kálium túlsúlyosakat!

Lombtrágyaként használhatunk bakteriális készítményeket (EM-bio) bio minősítésű tápoldatokat, algás készítményeket (Natur Vita), gyógynövényes készítményeket (Fitokondi), vagy az első szabadalmazott szabadföldi CO2 trágyát, amely minden mást is tartalmaz.

Személyre szabott technológiák kialakítását vállaljuk vegyszermentes, átállási és öko gazdálkodóknak is. Keressenek Bennünket bizalommal!