Az őszibarack levélfodrosodása elleni biológiai védelem

Mekkora gondot jelent a tafrina az őszibaracknál?

permetezes

A tafrina az első feltűnő levél deformitás a kertben,amely nemcsak csúnya, de gyorsan el is viheti az őszibarack termést. A vegyszeres védekezésben szinte csak felszívódó gombaölő szerekkel védekeznek ellene, amelyek benne is maradnak a gyümölcsben, bár a meghatározott egészségügyi határérték alatt. Mi akkor a bajunk ezzel? Megint csak a biósok "hisztiznek"?

Nézzük a tényeket:

Az egészségügyi határértékek megállapítása meglehetősen önkényes, amely a halálos dózisokat veszi alapul, a hosszú ideig tartó alacsony szintű mérgezést nem.

Soha, senki nem vizsgálta a különböző,egyszerre használt növényvédő szerek kombinált hatását, amelyek valószínűleg fokozzák egymást, az őszibarack pedig konvencionális termelésben legalább 6-féle hatóanyagot kap lemosástól, szedésig.

Az ökológiai gazdálkodás ellenőrzésére használt peszticid vizsgálatok mindig, még készítményből is kimutatják a tiltott szerek használatát, azaz teljesen soha, egyik felszívódó szer sem ürül ki a növényekből.

A tafrina ellen használt egyik leggyakoribb szer biztonsági adatlapján a következő olvasható: „reproductive toxins” azaz magzatkárosító hatású.

 

Mindezek alapján úgy gondolom, hogy érdemes elgondolkodni a bio megoldásokon.

 

A növény saját védekezése

tafrina1

Sajnos az őszibarack és a tafrina nehéz eset ebből a szempontból.

A nemesítés utóbbi évtizedei során egyáltalán nem figyeltek erre a betegségre, hiszen a mérgek megoldották a problémát. Ennek megfelelően az intenzív termelésre használt és különleges, új fajták különösen érzékenyek, így ezek termesztése nem jöhet szóba ökológiai gazdálkodásnál.

Saját megfigyeléseink alapján néhány régi fajta (Ford, Mariska), kevés távol-keleti fajta (kínai lapos 9-es klónja) és egy-egy elterjedten használt fajta (Suncrest) nagyon kevéssé fogékonyak és kedvező időjárási körülmények esetén rezes lemosó permetezés után legfeljebb egy-két fertőzött levelet eltávolítva a fa immunrendszere felül tud kerekedni a betegségen.

A növény saját védekező képességét jelentősen fokozhatjuk algás készítmények korai használatával. A bio-gazdaboltban erre a célra megtalálható a NATUR VITA és a kombinált növénykondicionáló lombtrágya az AGROSOL liquid

 

Kombinált szelíd és biológiai növényvédelem

tafrina2

Ezt a csúnya, hidegben is fertőző gombát már piros bimbós állapot előtt el kell távoltani amennyire csak lehet. Erre legalkalmasabb a CUPROXAT rézkészítmény (amely nem felszívódó és ökológiai gazdálkodásban engedélyezett) narancsolajjal (PREVB2, vagy Wetcit) kombinálva. Jó töményen, 10 liter vízhez 50 ml Cuproxat-ot és 50 ml narancsolajat használjunk!

Virágzásban a monília ellen általunk használt csodaturmix jöhet szóba, de hatékonyságát tafrina ellen nem tudjuk, erre eddig kísérleteket nem végeztünk. Ezt úgy készítjük, hogy a TRIFENDER PRO élő gombakészítményt vízzel és tejjel elkeverve a virágzó ágakra fújjuk esti időpontban.

Virágzás után két választásunk lehet. Az egyik, egy alacsony dózisú rezes kezelés Cuproxat-al (20-25 ml /10 liter víz). Ez a még rézérzékeny fajtáknál sem okoz gondot

Kiderült, hogy a termék hatóanyaga 100%-ban közömbösített formában tartalmazza a rezet, nagyságrendekkel kisebb a részecsketartománya, mint más termékeké és fémréz egyenértéke egyedülállóan alacsony (190 g/l). A világon elsőként, a Cuproxat® FW, mint rézkészítmény, sziromhullás után 0,2-0,25%-os töménységben (800-1000 l/ha) engedélyt kapott őszibarack kultúrában állomány védelemre, baktériumos betegségek és levélfodrosodás ellen.

Mi azonban nem a szelíd növényvédelmet, hanem a biológiai növényvédelmet tartjuk célnak, a réz ugyanis –bár a növénybe nem szívódik fel- szennyezi a környezetet, mert a talajban kumulálódik.

Két évvel ezelőtt ismertük meg a POLYVERSUM élő gomba készítményt amely rendkívül hatékony gombaölő. A magyar rendszernek köszönhetően csak fokozatosan engedélyezik különböző növényi kultúrákban. Ez azt jelenti hogy teljesen ugyanarra a gombabetegségre ha más növényt támad meg új engedélyezési eljárást kell indítani sok-sokmillió forintért, tehát értelemszerűen a gyártó először azokra a növényfajokra engedélyezteti, amelyek sok pénzt hoznak, tehát búza, kukorica, repce, napraforgó, stb. A kiskerti kultúrák maradnak a sor végére…

Mi azonban egyetemi kísérletekben igazoltuk például a paradicsomvészre való hatékonyságát. Maga a gyártó sem állítja, hogy tafrinára hatékony lenne, ezért mi két éve még lebeszéltük a kertészeket a kipróbálásról is. Szerencsére azonban nem mindenki hallgatott ránk. Sok olyan kertész akadt, aki paradicsomra használta a POLYVERSUM-ot és a permetezőben maradt anyagot ráfújta az őszibarackfákra. Mindenki a tafrina visszaszorulásáról számolt be. Tökéletes megoldást azonban ez az új termék sem adhat, mert kizárólag melegben működik. A jelenlegi 10-15 fok alatti hőmérsékleti tartományban nem használható.

Agrotechnológia és megelőzés

lapos

Fontos, hogy bármelyik kezelést végezzük, előtte mindig távolítsuk el a károsodott leveleket, mert egyrészt meggyógyulni már nem fognak, másrészt újak képzésére serkentjük a növényt, harmadrészt pedig nem visszük tovább a fertőzést.

Érdemes az összes kezeléshez valamilyen növénykondicionálót használni. Tavasszal inkább algás (NATUR VITA), nyáron pedig gyógynövényes (FITOKONDI) készítményt válasszunk!

Be kell vallani, hogy vannak olyan fajták, sőt az összes nektarin is ide tartozik, amelyek teljesen nem védhetők a ma rendelkezésünkre álló biológiai növényvédelemmel, mert túl magas a termésszintjük és túl kevéssé működik az immunrendszerük. Ez azt jelenti, hogy várnunk kell újabb rezisztens fajták kinemesítésére, vagy még hatékonyabb biológiai készítmények kifejlesztésére.

A Bio-Gazdabolt folyamatosan követi a legújabb kutatási eredményeket és amint lehet, alkalmazzuk a legmodernebb megoldásokat. Figyeljék oldalunkat, regisztráljanak hírleveleinkre!