A szabadföldi paradicsom biológiai növényvédelme

 

 

 

A biogazdálkodásban csak korlátozottan használjuk a modern fóliákat, üvegházakat és kisebbek a használt felületek is. Ez az oka, hogy a telepített mesterséges rovar ökoszisztémák használata sem olyan elterjedt, mint a konvencionális termesztésben.

Egy biokertésznek a saját ökoszisztémáját kell úgy alakítania, hogy abban a növények saját védekezése a legmagasabb fokú legyen, a kártevők és kórkozók beáramlása pedig a legkisebb. A biológiai védekezés mesterséges formái ezt csak kiegészítik.

A paradicsom az egyik legnépszerűbb zöldségféle és szinte minden kertben, sőt balkonon is megtalálható. Mindenkinek van róla véleménye, kedvenc fajtái és elvárásai vele kapcsolatban.

 

Kezdjük az elején.

Fajtaválasztás

alginit

 

Rendkívül fontos a fajtaválasztás, amelyben szintén igyekszünk segíteni a PARADICSOM VÁLOGATÓVAL.

Első helyen szerepeljen az ellenálló képesség, mert a nagyon érzékeny paradicsomok azon kívül, hogy nehezebben védhetők, be is hozzák a betegségeket és főként a kártevőket.

Második helyre kerüljön annak a vizsgálata, hogy reálisan mennyi a talaj tápanyagtartalma. Soha ne ültessünk nagyobb termőképességű fajtát, mint amit a talaj elbír. Természetesen a dolog szerves trágyával tuningolható, de vigyázzunk, mert a túlságosan megemelt nitrogén bevitel akkor is káros, ha állati trágyából származik. Problémát elsősorban a nem fermentált, viszonylag friss baromfi és sertés trágya okozhat. A túl nagy nitrogén tartalom, egyrészt enyhén megemeli a bogyó nitrát tartalmát is , másrészt pedig a sejtek víztartalmát, így a növények fogékonyabbak lesznek a betegségekre, vonzóbbak a kártevők számára és csökken az íz, vitaminok és ásványi anyagok aránya.

Ne számoljunk arra, hogy tápoldatozással, lombtrágyákkal fogjuk tudni kielégíteni a növények túlzott tápanyag igényét, hiszen ezek nem természetes megoldások . Egyes bio minősítésű készítmények kissé mérséklik a problémát, de teljes megoldást nem fognak nyújtani.

Paradicsomnál gyakori a fajlagos kálciumhiány, ezért megelőzésképpen Alginit talajhoz adását javasoljuk.

 

Palántanevelés

palanta

Általában kora tavaszi vetéssel, fűtött helyen állítjuk elő a palántát. Bióban leginkább a trágyás melegtalpon történő hajtatás terjedt el dupla fóliában és fagy esetén elektromos fűtés rásegítéssel.

Ilyenkor mindösszesen egy Polyversum-os száraz csávázásra van szükség, ha jó a palántázóföld. Ezzel szinte megszűnnek a palántakori gombás betegségek. Ezt a technológiai elemet akkor is javasoljuk, ha májusi, szabadföldi helybevetést végzünk.

 

Talajkezelések

lotetu

Nagyon fontos, hogy a palánta hova kerül kiültetésre, illetve előtte ugyanott mikor volt utoljára bármi csucsorféle (burgonya, paprika, paradicsom, padlizsán)? Amennyiben az előző két évben vlt ott ilyen növény, akkor mindenképpen javasoljuk a talajfertőtlenítést a TRIFENDER PRO új gombaölő gomba készítménnyel. Jelenleg ez a legagresszívebb ilyen gomba, ezért csak okszerűen és szigetszerűen használjuk! A benne levő gomba a Trichodermák egy spanyol faja, amely az egyre melegebb és szárazabb magyar klímához a jobban alkalmazkodik. Sajnos ez is UV érzékeny, így csak talajban, takarással alkalmazható.

Próbaásással mérjük fel a talajlakó kártevők mennyiségét és összetételét! Amennyiben lótücsköt találunk, akkor amint a talaj eléri a 10 fokos hőmérsékletet, kezdjük meg az irtást a NEMASTAR hasznos fonalféreg készítménnyel. Elővigyázatosságból 10 cm-es flexibilis műanyag csövet is helyezhetünk a palánta szárára és úgy ültessük mélyebbre.

Amennyiben egyéb kártevőket találunk ültetés előtt, akkor ARTIS rovarölő gombával kezeljük a talajt, de figyelem(!) a Trifenderes kezelés előtt 2-4 héttel lehet csak elvégezni,mert a Trifender megöli az ARTIS-t!!! Fontos, hogy a hasznos fonalférgeknek viszont az ARTIS nem tesz jót, így először (ugyancsak 2-4 héttel előtte) azokat kell alkalmazni. Bonyolult, de a lényeg, hogy próbáljunk meg csak egyféle talajkezelést végezni és ne válasszunk olyan területet, ahol minden probléma egyszerre van jelen (nem volt vetésforgó, lótücskök és egyéb kártevők is pusztítanak.)

A bio palánták akkor a legjobbak, ha a kertész maga állítja elő és a talajukban a későbbi helyükön levő flóra is szerepet kap. Ezt úgy lehet elérni, hogy a saját kertből szedett földet keverjük komposzttal és abban neveljük a palántát. Melegtalpas márciusi vetésű palántákat Fagyos szentek után kiültetve edzeni sem kell őket. Egyéb esetben egy hétig fokozatosan ki kell szoktatni a növényeket.

 

Növénykondicionálás

agrosol

Így stressz mentesen kiültethetők, fejlődésükben nem esnek vissza. 2-4 leveles állapotban AGROSOL termékekkel permetezve maximális növekedést és tökéletes immunrendszert alakíthatunk ki. Ez egy speciális termék, amely egyedülálló szabadföldi CO2 trágya. A hirtelen nagymennyiségű tápanyagot, amely a megugró fotoszintézisből származik az ugyancsak benne található algás növényi hormonok lökésszerűen a gyökér és hajtáscsúcsba szállítják, ezáltal maximalizálva a kezdeti fejlődést. Célszerű először a palántanevelőben, majd a kiültetéskor használni. Később már nem hatásos.

A növények kondicionálása az első hőségriadókig algás készítményekkel (pl.: NATUR VITA) a leghatásosabb, később viszont már inkább a gyógynövényes készítményekkel (pl.: FITOKONDI). Ez azért fontos, mert amíg az előzők fokozzák a keringést, így gyorsítva minden működést, addig az utóbbi stabilizálja a vízháztartást. Ez előnyös a nagy meleg, fokozott párolgás és a hirtelen nagy vízbevitel (pl.: zivatarok) esetén.

Káresemények után (pl.: jégeső) az AGROSOL robbanásszerűen újraindítja a fejlődést.

 

Kórokozó gombák elleni védekezés

fitoftora

A lisztharmaton kívül szinte minden fontos nyári gombás betegség ellen kiváló védelmet nyújt a POLYVERSUM-os permetezés, amit mindenképpen javasolunk!!! Ez egy gombaölő gomba, amely hármas hatásmechanizmussal dolgozik. Az első, hogy amikor megkötődik a növény felületén, kismértékben behatol a szövetei közé, amely egy ellenanyag termelésre sarkallva beindítja a paradicsom immunrendszerét. Kicsit hasonlít egy legyengített kórokozós oltásra, ezért rezisztencia indukálásnak is nevezik. Második, hogy miközben rászaporodik a növény felületére, egyszerűen megeszi a rajta levő szerves anyagokat, így a kórokozó gombákat is. Ezzel fertőtleníti a növényt. A harmadik hatás pedig a kiszorítás, amikor ugyanis teljesen befedi a növényt, úgy viselkedik, mint egy élő fólia és nem enged be más gombát. Ez 14 napig tart, így a teljes védelemhez kéthetente érdemes ismételni a permetezést.

 

Kártevők elleni védelem

poloska

A kártevők közül legfontosabb az afrikai vándorpoloska. Az elmúlt 10 évben az éghajlatváltozás hatására került be az országba és feltartóztathatatlanul terjed térben, időben és tápnövény szempontjából egyaránt. Sajnos kedvence a paradicsom, így lassan már senki nem tudja elkerülni. Több dolog miatt is nagyon nehéz védekezni ellene az ökológiai gazdálkodásban.

Az első, hogy igen invazív, azaz nagy távolságokat tesz meg repülve. A második, hogy a szaporodó alak (imágó) szinte nem is eszik. Harmadik, hogy vastag kitinpáncélja erősen védi. A negyedik pedig, hogy nagyon szapora és a sok-sok fejlődési fázisú lárva alakok szörnyű mennyiségben vannak jelen és szívogatva károsítanak.

Biotermesztésnél nem használunk felszívódó rovarölő szereket. Az olajos készítmények hatástalanok, mert az erős kitinpáncélon nem képesek letakarni a légzőnyílásokat. Létezik egy olyan rovarölő gomba, amely gyéríti, azonban sajnos a hasznos élő szervezetekre jóval halálosabb,ezért nem szeretjük. Valódi megoldást a speciálisan használt NEEMAZAL jelenthet. Ez a készítmény a rovarok bélrendszerét támadja. Amelyik rovar elfogyasztja az ezzel permetezett növényi szöveteket (szívogatással, vagy rágással jut be), annak kilyukad a bele és elpusztul. Azért bio, mert  a hasznos rovarok nem fogyasztják el, más élőlényekre pedig semmilyen hatása nincs . Sajnos azonban a poloska sem pete állapotban, sem kifejlett imágó formában nem táplálkozik. A megoldást az adhatja, hogy permetezés előtt kézzel leszedünk minden teljesen zöld pajzs alakú kifejlett poloskát és megsemmisítjük. A permetezést pedig két hét múlva megismételjük, hogy az addigra már kikelő petéket is el tudjuk pusztítani.

Sajnos a készítmény elég drága, viszont az összes többi olyan rovarkártevőt is megöli, mely még gondot okozhat a paradicsomban, így a takácsatkákat, tripszeket, üvegházi molytetűt, vagy akár a levéltetveket.

 

 

Amennyiben szeretne értesítést az éppen aktuális növényvédelmi helyzetről és szükséges kezelésekről, iratkozzon fel hírleveleinkre!