2017 a borsók éve is!

borso

Ezek a korai pillangósok energiával, vitaminokkal és tápanyagokkal látják el a termésüket elfogyasztó embert, a szárat és leveleket hasznosító növényevő állatokat és magát a talajt. A gyökerén élő speciális nitrogén megkötő baktériumok fenntartható módon pótolják a talaj nitrogéntartalmát, így elkerülhetjük a későbbi mesterséges tápanyag utánpótlást. Rendkívüli módon javítja a talajt!

Vetési soruk hosszan elnyújtható, így sokoldalúan elhelyezhető térben és időben egy ökológiai kertben. Sose felejtsük ki vetőmagjaink közül!
Még egy balkonkertben is meg van a helyük egy-egy nagyobb dézsában cukorborsó formájában a paradicsom előtt, de díszkertekben is vethetjük színes virágú verzióit.

 

Hasznosításuk

borso1

Legjobb, ha frissen fogyasztjuk, de akinek van elég helye, az fagyasztásban is gondolkodhat. Magas cukortartalma miatt gyerekek kedvenc csemegéje lehet a tavaszi időszakban, de a kicsit kevésbé zsengéből kipróbálásra javaslom az Alföldön jellegzetes borsópörköltet is friss nokedlival. Ha lemegyünk kora tavasszal megnézni a nyaralót, ott is érdemes elszórni néhány sorral, mert ha elfeledkezünk róla és megszárad, akkor télire száraz borsóként is eltehetjük.

 

Fajták

 

lilaborso

A fajták közül először az Avola, a cukorborsók és a Léda,vethető. Korai magyar fajták a mindig zsenge Debreceni sötétzöld és a bőtermő Debreceni világoszöld.

Ezeket a fajtákat koraiságuk miatt a kártevők, kórokozók még nemigen támadják és nehezen öregszenek. További előnyük, hogy korán lekerülnek, ezért sokféle főtermény vethető, vagy ültethető utánuk.

Március elejétől szakaszosan egész május közepéig vethető a jolly joker Rajnai törpe (régen  ezt hívták Peti borsónak) és a bio minősítésű Rondo. Nagyon jól beilleszthető a legkorábbi retkek, saláták és a nyáron kiültethető káposztafélék közé. Sok nitrogént hagy maga után és eléggé kis igényű, bár termése csak közepes.

Középérésűek az Oward és a Kelvedon csodája. Március közepétől május végéig vessük. Mindkettő igényes, rendkívül bőtermő, utóbbi talán a legjobb ízű fajta.

Nagy kedvenc az utolsóként földbe kerülő Zsuzsi. amely talán a legnagyobb és legszebb termést adja.

Abszolút különlegesség a sötétlila hüvelyű Blauschwokker.

 

 Kezelése

borsocsira

 

Sajnos a normál boltokban vásárolt borsó vetőmag szinte minden esetben csávázott, amelyről a mérgező növényvédő szerek már vetéskor felszívódhatnak bőrön keresztül, ezért gyerekeknek soha ne adjuk oda! Nálunk kapható csávázatlan (vegyszermentes) hazai és bio minősítésű szlovén borsó vetőmag, amely biztonságosan veteményezhető.

Természetesen a csávázatlan vetőmagok védettsége kisebb, ezért célszerű biológiai módon védeni. A hidegben történő vetés miatt csak az előcsíráztatásos, ún. "nedves csávázás" alkalmazható esetükben. Mi a Fitokondi, vagy Natur Vita bioaktív termékeinkkel történő kezelést javasoljuk. Ez úgy történik, hogy feles hígításban beáztatjuk a magokat 6-12 órára, majd a vethetőség miatt visszaszárítjuk NEM TÖBB, mint 12 óráig! Különböző gyógynövényes preparátumok, gyógyteák is alkalmazhatók erre a célra.

A későieket már elérheti a lepkehernyók kártétele (kukacos borsó), ez ellen ugyancsak májusban a DIPEL nevezetű bacillussal védekezhetünk, amely minden másra (ember, melegvérű állatok, hasznos rovarok és férgek) hatástalan, nem mérgező, vagy fertőző.