Paradicsomfajták

Segítség a paradicsom fajtájának kiválasztásához

Kiskerti termesztésben világszerte legnépszerűbb zöldségnövény a paradicsom.

Webáruházunkban nagyon sok fajta magját lehet megrendelni, de hogyan igazodjunk el közöttük?

Többféle tulajdonságukat kell megvizsgálni, mielőtt letesszük a voksunkat valamelyik mellett.

Elsőként a fűtési-takarási lehetőségeket nézzük meg (télikert, melegtalp, fóliasátor, üvegház).

bio paradicsom kacsolás

A paradicsomot négyféleképpen termeszthetjük:

Az igazán nagy termőképességű fajták csak jó minőségű, morzsalékos, érett trágyával, komposzttal feltöltött talajokon tudnak egészségesen működni.

A szélsőséges (sívó homok, kiszáradó agyag, köves) talajokon még tápanyag (komposzt-trágya) bedolgozása mellett is csak extenzívebb, kisebb termőképességű, ellenálló szabadföldi fajtákat válasszunk.

Ide tartoznak:

Ace, Bajaja, Costoluto fiorentino, Manó, Ökörszív, Roma, Romus, Unibac, Zömök, BIO- Rhutje

Paradicsom fólaisátorban

Támrendszer típusa szerint:

Vannak esetek, amikor egy karó leszúrása is problémába ütközik. Ilyenkor az ún. determinált fajták jöhetnek szóba, amelyek alacsony növésűek és száruk erős.

Ide tartoznak: Ace, Bajaja, Mano, Roma, Unibac, Zömök Yellow balcony F1

Az átlagos kerti művelésnél egyszerűen karót szúrunk az egyes növények mellé. Erre alkalmasak az ún. féldeterminált fajták. Közepes termésmennyiséget hoznak, nem túl igényesek, de kacsolni (metszeni) kell őket. Ilyen a legtöbb fajta.

A valóban nagy termőképességű paradicsomok folyton növők és nagy odafigyelést, (kötözés, kacsolás, szedés, tápanyag utánpótlás és állandó biológiai növényvédelem) igényelnek. Ezek csak komoly támrendszer, kordon (vagy mondjuk kerítés) mellett termeszthetők.

Ide tartoznak: Buzau, Mini sárga, Ökörszív, San marzano, st. Pierre, Lugas, Tomosa, Supersweet, BIO- Zuckertraube koktél, Moneymaker, Black cherry

A terméssel kapcsolatos egyéni igényeink is fontosak, ezek:

Koraiság

Fűtött hajtató berendezésekben szinte bármikor termeszthető paradicsom, legjobbak erre a célra professzionális hibridjeink.

Fűtetlen takarásban az első paradicsomokra júniusban számíthatunk eséllyel. Itt szóba jöhetnek még bizonyos féldeterminált fajták is.

Szabadföldön a fajták között eltérés csak néhány hetet jelent, alapvetően július a terméshozás első hónapja.

Tájfajta bio paradicsom

Mennyiség

Mindenki sok paradicsomot szeretne termelni, de lehetőségeink függvényében érdemes végiggondolni, hogy ezt kevés, nagy termőképességű, de érzékenyebb, folyton növő kordonos paradicsomról akarjuk betakarítani, vagy több, strapabíróbb szabadföldi kisebb növekedésűről. Ezt befolyásolja a talajunk minősége, a helyünk és a ráfordítható időnk.

Felhasználási mód

Itt három típust különítünk el, az egyik a frissfogyasztású fajták, a másik a lének feldolgozható a harmadik a nagy szárazanyag tartalmú pürének, vagy teljes paradicsomnak feldolgozhatók (ezek jók fagyasztásra, szárításra is.)

Szín

Nagyon divatosak a hagyományos pirostól eltérőek. Ilyenek egyrészt a sárga paradicsomok, melyek kevesebb színanyagot (likopint) tartalmaznak, ezáltal élettanilag kevésbé hasznosak, viszont alacsonyabb savtartalmuk miatt édesebbek, a gyerekek jobban szeretik. Ennek két extrém változata a fehér és a zöld paradicsom. Salátában jól mutatnak, de semmiképpen nem ajánljuk lecserélni velük, a sokkal egészségesebb piros paradicsomokat.

A pirosnál sötétebb verziók viszont több gyógyító anyagot tartalmaznak, így fogyasztásuk nagyon egészséges. Ezek az ún. fekete és lila paradicsomok.

Különleges bio paradicsom fajták

Forma és méret

Kifejezetten változatos formákkal találkozhatunk a paradicsomok világában. Alapforma a gömbölyű, de a hosszúkás, lapított, az ökörszív, a szilva és körte is gyakran előfordul. Erősen szeldelt néhány tájfajta, melyek közül a magyarok az ún. nagy rongyos fajták, de ugyanide tartozik a mediterrán fajták jó része, pl. a Costoluto Fiorentino.

A méret szintén nagyon változatos. Az extrém nagy méretűeknél (pl: Ace és sok régi magyar befőző paradicsom) figyelni kell a felkötözésre, mert hajlamosak egész ágrészek letörni a súly alatt. A többség közepes bogyóméretű, de az egyik legváltozatosabb fajtakör éppen az ún. koktélparadicsomoké. A piacosság szempontjából fontos még az, hogy fürtben érik-e.

Íz

A legédesebb paradicsomok versenyébe szinte csak koktél méretűek tudnak beszállni. Nagyon jóízű, aromás fajták találhatók a befőzési fajták között is, ezért többségük friss fogyasztásra is kitűnő, de nem tárolható. A hajtatott paradicsomok íze, csak normál tenyészidőszakban (július-szeptember) éri el a szabadföldiekét, mert összefügg a napsugárzás idejével-mértékével